top of page

ŞANTİYE GÜNLÜKELRİ

Güncel Galeri

1) Zemin Etüt

Arazilerin zeminine yönelik yapılan analizlerin hepsine zemin etüdü adı verilmektedir. Zemin etüdü çalışmaları jeoloji mühendisleri tarafından yapılmakta olup, zemin etüdü raporu ile zeminin yapısı, fay hattına uzaklığı, zemin türü ve depremsellik riski hakkında detaylı bilgilere ulaşılmaktadır.

 

Zemin Etüdü Neden Yapılır?

Zemin etüdü yer altı tabakasının durumu, derinliği, jeolojik yapı durumu, elektrik özdirenci ve temel zemin gibi parametreleri ölçmek amacı ile yapılmaktadır. Burada temel amaç deprem karşısında göstereceği davranışı öğrenmektir.

 

 Zemin Etüdü Kim Yapar?

İnşaata başlanacak alanlarda zemin etüdü gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Zemin etüdü çalışmalar, jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendisleri ve inşaat mühendisleri tarafından yapılır. 

 

 Zemin Etüdü Nasıl Yapılır?

– Zemin etüdünde ilk olarak uygulama yapacak sahada gerekli konular hakkında bilgi toplanır ve arazi incelenir. 

 – Daha sonra arsanın jeolojik, jeofizik ve geoteknik özellikleri belirlenmektedir.

 – Arzi zemininde sondaj çalışmaları yapılır.

 – Zemin sondaj çalışma esnasında dolgu kalınlığı, zemin profili özellikleri ve yer altı su seviyesi saptanmaktadır.

 – Zeminden numuneler alınır.

 – Yer altı radarları ile yer altı yapıları tespit edilir ve elde edilen tüm bu veriler analiz edilerek zemin etüdü raporu hazırlanır.

zemin etüt
Şantiye Günlükleri

2) Zemin Güçlendirme

Kentleşmenin fazlalaşması, nüfusun yoğunlaşması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak artan konut, ofis gibi yapı ihtiyaçları beraberinde uygun olmayan zeminlerde yapılaşmayı da getirmiştir. Zemin güçlendirme çalışmaları da uygun olmayan zeminlerde yapılan zeminlerde yapılmış binaların çökme riskine karşı kalkan olması amacıyla kullanılmaktadır.

    Taşıma gücünün zayıf olduğu zeminlerde yapılan yapıların büyük kısmı depremler ile çökmektedir. Can ve mal kayıplarının oluşmaması için zemin etütlerinde zayıflık veya risk tespit edilen tüm yapıların zeminlerine ivedilikle zemin güçlendirmesi yapılmalıdır.

3) Hafriyat

Kazıdan çıkan malzemenin bir depolama alanına dökülmesi ve burada düzeltilmesi de bu kavramın içinde yer almaktadır. Kazı işleri el ve kürek, kazma gibi aletlerle yapılabileceği gibi eksgavatörgreyderloder gibi iş makineleri kullanılarak da yapılabilir. Birçok kazı ve taşıma hesapları bruckner diyagramı kullanılarak yapılmaktadır. KarayoluDemiryolu, tarla ıslahı, şev kazısı, tünel açma gibi çok çeşitli alanlarda uygulama sahası bulur.

harfiyat

4) Temel

Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin normal kuvvet, moment vb. yüklerini zemine aktaran elemanlardır. Kolon veya perdeler zemine doğrudan oturtulamazlar. Bu kesitler dayanımı çok küçük olan zemine doğrudan oturtulursa zeminde, zeminin normal dayanımının çok üstünde gerilmeler oluşturur ve kolon zemini zımbalayarak(delerek) saplanır. 

 

Zemindeki gerilmeyi düşürebilmek için mukavemet dersinde gördüğümüz [σ=F/A] bağıntısında da görüldüğü üzere kuvvet sabit olduğu için alanı büyütmemiz gerekir. Bu nedenle kolonların alt ucu ile zemin arasına, kesit alanı kolonun kesitinden çok daha büyük olan plak, kiriş gibi elemanlar yapılır.

Diğer önemli bir amaç da kolon veya perdenin altındaki zeminde oluşabilecek çökmeyi (oturma) sınırlı bir düzeyde tutmak ve üst yapının farklı oturmalardan zarar görmesini önlemektir.

5) Kalıp

Betonarme yapı elemanlarına(kolon, perde, döşeme, kiriş gibi) şekil veren ve betonun istenen mukavemete(taşıma gücüne) ulaşıncaya kadar şeklini emniyetli bir şekilde korumasını sağlayan sistemlerin genel adıdır. 

inşaat kalıp sistemleri seçiminde göz önünde bulundurulması geren başlıca kriterler şöyledir;

1. Temiz, ölçülerine uygun ve sızdırmasız olmalıdır.

2. Az parça ile kurulabilmelidir.

3. Kalıp elemanlarını birleştiren bağlantı elemanlarının kullanılışı kolay olmalıdır.

4. Kalıp panelleri vinç kapasitesini aşmamalıdır.

5. Basit detaylarla çözülebilmeli, kullanımı kolay ve anlaşılır olmalıdır.

6. Esnek, yani farklı projelere de uygulanabilir olmalıdır.

7. Kalıp “DIN, EuroNorm” gibi belli normlara uygun üretilmelidir.

8. Betonlamadan sonra yüzey düzeltmesi gerektirmemelidir.

9. Ekonomik olmalıdır.

kalıp
Şantiye Günlükleri

6) Demir

Binalarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacıyla beton içerisine konulan, özel şekillendirilmiş ve belirli çaplarla ayrılmış çelik çubuklara inşaat demiri veya donatı denir. Evrensel, rebar olarak bilinir. İnşaat demiri çubuk elemandır. Standart olarak 12 metre boyunda üretilir.

                        İnşaat Demiri Çeşitleri;                       1-Karbon Çelik Demiri        2-Sac-Metal Demiri

  3- Kaynaklı Tel Demiri      4- Paslanmaz Çelik Demiri

  5- Epoksi Kaplı Demiri     6- Galvanizli Demir                7- Genişletilmiş Metal Demir  

8-Avrupa Demir

9-Nevrüllü Demir

7) Beton 

Yapının temel ile alakasını kesmek için temel zemininin üzerine yani temelin altına ve taşıyıcılık aranmayan kısımlara grobeton dökülür. Zeminden gelecek su ve zararlı sıvılara vs. karşı grobeton dökülerek temelin zeminle direkt ilişkisi kesilir ve temel grobetonun üzerine oturur.

Şantiye Günlükleri
İş Yerinde Roofers

8) Çatı

Kar, yağmur, güneş gibi hava şartlarına karşı üstü kapalı alan oluşturmak üzere kullanılan yapı elemanlarıdır. Çatılar, malzeme yapısı ve şekil yapısı bakımından iki kısımda incelenebilir.

9) Ytong (Duvar)

Bünyesindeki milyonlarca gözenek nedeniyle yüksek ısı yalıtımı sağlayan YTONG ürünleri, hafif, sağlam, kolay işlenen, yanmaz bir yapı malzemesidir.

ytong
tesisat

10) Tesisat

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı, yapı tesisat sistemi ve soğutucu sistemlerini kapsar. Bu sistemler, kişilerin hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli olan suyun, havanın ve gazın düzgün bir şekilde kullanılmasını, ısınma ihtiyaçlarını karşılanmasını, birçok kapalı ortamda daha rahat ve sağlıklı bir yaşam sürdürülmesinin sağlayan sistemdir. Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı dünya genelinde hızla genişleyen ve devamlı gelişen bir durumdadır. Bunun en önemli nedeni, doğalgaz üzerine yapılan planlamalardır. Gelişen teknolojik imkanlar ile iklimlendirme sistemleri, gün geçtikçe ilerlemekte, doğalgazın ve suyun önemini vurgulamaktadır.

     Su ve ısınma gereksinimi, insan yaşamının en önemli biyolojik ihtiyaçlarındandır. Bu gereksinimleri kapsayan alan ise, tesisat teknolojisidir. Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı, yaşamsal faaliyetlerin devamını getirdiği gibi kişiler için uygun yaşam alanı yaratır, yiyecek ve içeceklerin muhafaza edilmesini, hava şartlarının uygun seviyeye getirilmesini sağlar.

İklimlendirme ise, kişilerin yaşamlarını rahat ve konforlu hale getirmek için uygulanan bir sistemdir. İklimlendirme alanı çoğunlukla soğutma ve havalandırma sistemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemler, evlerde kullanıldığı gibi fabrika ve üretim yapan birçok alanda iklimlendirme sistemleri kullanılmaktadır.

11) Alçı Sıva

Alçı, kalsiyum sülfat dihidrattan yapılan bir yapı malzemesidir. Toz halde satılan alçı, su ile karıştırılarak yoğun bir hamur haline getirilir ve sonra kullanılır. Alçı, inşaat ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle duvarların düzleştirilmesi, alçıpan levhaların sabitlenmesi, sıva işleri ve kartonpiyer gibi süsleme işlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, diş hekimliğinde ve ortopedi gibi tıp alanlarında da kullanılmaktadır.

alçı sıva
mutfak

12) İç Detaylar

Binanın dış cephesi bittikten sonra iç detaylara gelinir. Bu iç detaylarda Binada ki evin ;

1- Evin mutfak dolapları takılır      2- Evin klozeti takılır 

3- Evin kombileri takılır                  4- Evin Camları takılır

5-  Evin Mobilyarı Alınır                  6- Evin mobilyaları yerleştirilir

13) Çevre Düzenleme

Apartman çevre düzenlemesi için ise, ortak yerlerde yapılacak değişiklikler, kat malikleri sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar verilerek yapılır. Özürlülerin yaşamı için zorunlu durumlar ise, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar verilerek yapılır. Bu süre içerisinde toplantı yapılamazsa veya tadilat talebi çoğunlukla kabul edilmezse, ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. Giderler ise yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre ödenir.

Apartman bahçelerinde ve çevre düzenlemelerinde yapılacak değişikliklerin kararının alınması ve giderlerin finanse edilmesi, kat malikleri arasında ortak bir kararla yapılır. Bu süreçte, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddeleri, kat malikleri arasındaki ilişkileri ve kat mülkiyeti yönetimini düzenlemektedir. Bu maddelerin uyulması, bina ve daire sahiplerinin haklarını korumak ve binanın yönetimini etkin bir şekilde sağlamak için son derece önemlidir.

Kuğu Kent
bottom of page